Претрага

Обиљежен 13. по реду Видовдански сабор у Горњој Слатини

У Горњој Слатини код Шамца одржан је 13. по реду традиционални Видовдански сабор и служен парастос и положени вијенци за 29 бораца Војске Републике Српске и једну цивилну жртву протеклог рата са овог подручја.
Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић истакао да је главни задатак народа Посавине да борци који су дали животе за РС, за слободну Посавину, јесте  да не оде у заборав.

Он каже да неће отићи у заборав ако овдје сваке године буде више младих људи.
„Због тога ми овдjе 13 годину не одржавамо само Парастос, него на специфичан начин кроз такмичење два дијела села организујемо централну прославу Видовдана“ – каже Милићевић.
Милићевић подсјећа да су погинули борци оставили слободну РС и да у њој слободно живимо, те он хоће да вјерује да и наредном времену слободно и размишљамо.

Комадант Првог батаљона друге посавске бригаде Саво Босић је поручио да је Посавину од Крепшића до Корнице, јужни и сјеверни фронт 1992. године до пробоја коридора бранила Друга посавска бригада својим снагама.
„То је била снага од 5.500 бораца и у том времену није се то могло разбити. Пробојем коридора на Живковом пољу и на филомени на платоу дошло je до спајања крајишких са посаваским јединицама, односно дијелом Друге посавске бригаде. Пробој коридора није кроз Посавину него до Посавине, она је брањена и одбрањена. Мора се признати, послије пробоја коридора крајишке јединице помогле су у даљем току рата очувања овог и осталих простора“ - каже Босић.

За породице погинулих организован ручак у порти цркве. Након тога организовано је  такмичење спортиста у 10 дисциплина, одбојка, навлачење конопца, фудбал, испијање пива и друго гдје је учешће узело око 300 мјештана Горње Слатине, два засеока Грбача и Пањик.

 

Светлана Павловић, дипл. журналиста