Претрага

Округли сто „Реформски процеси у области пољопривреде“

Мисија ОЕБСА-а у БиХ организовала је у Шамцу округли сто о реформским процесима у области пољоприврде.
Присутне је у улози домаћина поздравио начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић.
„Данашњи округли сто на тему изазова и шанси са којима се суочава област пољопривреде у процесу приступања БиХ Европској унији (ЕУ) наставак је успјешне сарадње општине Шамац са Мисијом ОЕБС-а у БиХ“ - каже Милићевић.

Шеф теренске канцеларије у Брчком Мисија ОЕБС-а у БиХ Ђанпјеро Гранкели каже да су догађаји као што је овај дају могућност да се отворено разговара о једној од најважнијих  ствари за европску будућност БиХ.
„Он дозвољава властима да разумију потребе локалних и руралних заједница и понуде локалним властима важну перспективу о реформским процесима, како ће им они користити и како могу доприњети тим процесима“ – каже Гранкели.
Он је додао да су локална и регионална пољопривредна политика и здрав пољопривредни сектор неопходни аспекти цјелокупног развоја и напора у реформским процесима БиХ.

„Развој пољопривреде и природни ресурси су области од суштинског значаја за општине Шамац, Оџак, Орашје, Домаљевац – Шамац, Пелагићево и Доњи Жабар.
„Мисија ОЕБС-а у БиХ континуирано подржава и промовише отворени дијалог и квалитетну дискусију о темама које су најрелевантније за развој и просперитет у БиХ“ - каже Гранкели.
Савјетник УО ВИРО групе Хрватска, Мирослав Божић каже да оно што је ОСЦЕ данас замислио је да са једне стране окупе пољопривредници, представници удружења и представници локалне региоалне самоуправе да се преко јавног приватног партнерства организује расправа о ономе што пољопривреда у смислу приближавања ЕУ значи, а БиХ у фази испуњавања упитника и припреме за кандидатуру.

„Важно је знати да онај сектор који је најосјетљивији у свим земљама чланицама, а тако ће бити мислим у БиХ, пољопривреда буде под псебном присмотром да се виде искуства на што треба обратити пажњу и најважније могућности које се нуде у том приближавању  с циљем како би што спремније дочекали чланство“ – каже Божић.

Светлана Павловић, дипл. журналиста