Претрага

Организован спуст ријеком Савом од Новог Града до шамачког Кеја

Туристичка  оранизација општине Шамац у сарадњи са волонтерима Црвеног крста и Кајак кану рафтинг клубом „Ушће“ Шамац организовала је по први пут манифестацију „Спуст ријеком Савом“ од Новог Града до Кеја на ријеци Сави.

Покровитељ манифестације је општина Шамац.

Директор Туристичке организације у Шамцу, Јасна Маринковић каже да је спуст замишљен као лагана регата која првенствено за циљ има дружење људи који воле ријеке Саву и Босну, те  да упознају јавност са потенцијалима ријека и презентују  природне љепоте општине.

„Имали смо 60 учесника на 21 чамцу, а спуст је трајао четири сата, 14 километара од Новог Града општина Оџак до Кеја у Шамцу на ријеци Сави. Циљ нам је да направимо туристички производ по коме ће наша општина бити позната. Надамо се да ће манифестација постати традиционална и да ћемо је омасовити“ – изјавила је Јасна Маринковић.

Учесник регате средњошколац и волонтер ЦК Шамац, Ведад Мешић каже да се сваки дан током љета млади  спуштају на ријеци Сави, дневно до шест километара и уживају у благодетима природе.

Члан Кајак кану рафтинг клуба „Ушће“ Ненад Лукић истиче да је ова регата предивно искуство, те би било лијепо да се организује сваке године и пређе у традициј у којој ће се придружити велики број Шамчана.

Општина Шамац је прије пар мјесеци у сарадњи са привредницима и грађанима започела акцију уређења Кеја.

Пут до Кеја са обје стране је уређен, постављене су клупе и тушеви. Активности се и даље настављају, а све у циљу да Шамчани као и они који дођу у Шамац уживају у ријекама.


Светлана Павловић, дипл. журналиста