Претрага

Прва посјета дијаспоре општини Шамац

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић са сарадницима разговарао је са члановима Удружења Слатинаца  који живе и раде у Швајцарској и том приликом размијењена су  искуства те договорене активности у наредном периоду.
Представници најорганизованијег удружења Шамчана у иностранству, исказали су се у бројним хуманитарним акцијама подршке завичају, посебно током поплава 2014. године, а обрадовани првим позивом локалне власти на заједнички састанак, обећали да остају на услузи и изразили жељу за свестранијим повезивањем.

Начелник са сарадницима информисао је чланове Удружења о најважнијим активностима и развојним плановима ове локалне заједнице и најавио до краја године електронску базу података свих грађана општине Шамац у исељеништву која ће се урадити у оквиру службе за друштвене дјелатности.

„Чланови Удружење Слатинаца су изразили максималну спремност да се укључе у низ активности које су и досада обављали и помагали општину. Крајем године помоћи ће удружењу дјеце са посебним потребама на овом подручју, а ми ћемо овдје имати посјету КУД-а из Солотурна. Данас започињемо, а следеће године проширујемо дане дијаспоре“ - каже Милићевић.

Марко Милићевић из „Удружења Слатинаца у Швајцарској“ које постоји 14 година каже да редовно одржавају слатинске сусрете гдје се окупљају и договарају око својих активности а нарочито оних које су хуманитарног карактера.

„Надамо се да ће сарадња бити и  много боља у наредном периоду. Има нас око 60 породица у Швајцарској, те планирамо да КУД из Средње Слатине дође код нас да увеличају наше сусрете у Швајцарској“ – изјавио је Марко Милићевић.
Он додаје да су их начелник и сарадници упознали шта нуди и чиме располаже општина, те ће се потрудити да онима који нису данас овдје то пренесу.

Јоцо Васиљевић, предсејдник КУД-а у граду Солотурну захвалио се на позиву представницима локалне заједнице истичући да су размијенили идеје о пројектима.
„Када су нам начелник и сарадници изложили програм и када смо видјели шта је до сада урађено за ових неколико мјесеци, сигурни смо да Шамац има шансу у будућности“ – каже Васиљевић.

Светлана Павловић, дипл. журналиста