Претрага

Радници Бадера два мјесеца штрајкују

Радници фирме „Бадер“ у Шамцу штрајкују два мјесеца због неисплаћених пет плата и 19 мјесеци неисплаћених обавеза.
Синдикат радника је поднио захтјев за стечај 21. јула, а 22. јула власник „Бадера“ је подијелио отказе за 22 радника, данас је раднике посјетио начелник општине и начелник одјељења за привреду Ђорђе Милићевић и Светозар Евђић.

Начелник општине Ђорђе Милићевић истиче да је Општинска управа у два наврата разговарала са власником Бернардом Шнајдером у циљу превазилажења проблема да се измире обавезе према радницима, а такође са радницима који раде и који су у штрајку, те са предсједником Гранског синдиката.
„Наш један једини циљ је био да власник задржи број радника који раде. Фирма „Бадер“  је дужна општини Шамац око 60.000 КМ по основу два уговора и није никакав проблем да сачекамо са измирењем својих обавеза, а да приоритет буде  измирење дуговања према радницима, то смо рекли радницима и власнику“ – каже Милићевић.

Милићевић додаје да су у једном дијелу руке општине везане.
„Неко ко бесплатно даје простор као што је општина у претходном периоду логично је да општинска управа води рачуна на који начин се измирују обавезе према радницима. Лицемјерно је да људи који су дали ове просторе као подстицај инвеститору нису 19 мјесеци водили рачуна да ли се измирују обавезе према радницима“ – каже Милићевић.

Он каже да ће Општинска управа сачекати неко вријеме, те дати још једну шансу „Бадеру“ да  покрене производњу и измири обавезе према радницима, а уколико до тога не дође Општина ће бити принуђена да раскине уговор.
„Сваком раднику који је изгубио посао општина ће једнкратно помоћи, а исто тако у складу са Правилником о подстицајима у привреди и запошљавању свако онај ко запосли људе који остану без посла добиће подстицај од стране општине“ - каже Милићевић.

Предсједник синдиката радника „Бадера“ Марко Петровић каже да радници немају никаквих права, те неће да буду робови послодавца.
Радник Лазар Станојевић ради 11 година у „Бадеру“, борац је прве категорије и ратни војни инвлаид каже да му је остало до пензије 10 мјесеци, те поред тога што му дугују плате и допринос добио отказ и кривичну пријаву што тражи своја права.
„Сем општине Шамац и синдиката немамо ничију подршку“ – каже Станојевић.
Бравар – монетр Цвијан Товирац ради 11 година у фирми, имао је са њом судски спор који је трајао три и по године.

„Добио сам правоснажну пресуду и у јануару извршио блокаду рачуна. Ова фирма  послује са блокираним рачуном седам мјесеци. Фирма ми за правоснажну пресуду коју сам добио и заостала дуговања дугује 45.000 КМ“ - каже Товирац.
У времену док су новинари разговарали са радницима и руководством општине поштар је донио за 22 радника депешу од Основног суда Модрича који је у року од два дана уважио апелацију послодавца, те донио одлуку да радници морају напустити плато испред фиме.
Агонија радника по свему судећи се наставља.

Светлана Павловић, дипл. журналиста