Претрага

Пјесници из Дијаспоре својој матици

У организацији Књижевног клуба „Савовање“ (КК) У Шамцу је одржано књижевно вече под називом „Пјесници из дијаспоре својој матици“ којој су поред чланова Савовања присуствовали пјесници из Швајцарске и представили се шамачкој публици.
Предсједник КК „Савовање“ Илија Павловић каже да су искористили прилику да организују књижевно вече са пјесницима из дијаспоре, јер су они сада на одмору, а привремено раде у Швајцарској.

Од почетка године КК „Савовање“ издао је двије збирке поезије и књигу „Монографија обудовачке цркве“, а  у плану је издање још три књиге до краја године.
Књигу „Храм рођења Пресвете Богородице“ посвећеној обудовачкој цркви писао је Илија Павловић 30 година, а централна промоција је 21. септембра 2017. године на крсну славу цркве.

Павловић је подсјетио да ове године КК „Савовање“ слави 42 године постојања.
Предсједник Удружења српских писаца Швајцарске са сједиштем у Цириху, Милисав Ђурић kаже да је члан КК „Савовање“, те да чланови Савовања учествују у њиховом зборнику „Завјештања“ у Цириху.

„Имамо обострани мост и овдје смо да проширимо сарадњу. Нама је циљ да очувамо писану ријеч, наш национални симбол ћирилицу, а то ради и Савовање“ – каже Ђурић.
Он је подсјетио да су у Шамцу да пренесу дух шамчана у дијаспору, те да ове године очекују чланове Савoвања у узвратну посјету у Цирих.

Светлана Павловић, дипл. журналиста