Претрага

Aктивности на бари Тишина

Због великих врућина које пријете рибљем и животињском свијету чланови спортског риболовачког друштава (СРД) „Шамац“ данас су у сарадњи са општином, Територијалном ватрогасном јединицом и симпатизерима СРД предузели трећу по реду активност на бари Тишина у Турсиновцу, а све у циљу спречавања помора рибе.
Замјеник предсједника спортског риболовачког друштва Ивица Цвиткушић каже да су у воду убацили хидрантни креч који чисти воду од бактерија, довезли осам цистерни са водом са по 9.000 литара воде коју полако испуштају у бару Тишина.

„Ово је трећа по реду активност коју правимо од како су почеле врућине. Свака акција траје по три дана и ноћи и спријечили смо помор рибе долијевањем воде, правили смо вјештачку кишу која убацује кисик рибама и др.“ – напомиње Цвиткушић.
Он додаје да је на бари у плићаку угинуло око 80 кг рибе, али су исти дан покупили угинулу рибу и водили сталне активности, тако да рибљем и животињскм свијету на бари Тишина не пријети опасност.

Цвиткушић је подсјетио да су чланови друштва прије осам година прокопали дио баре који сада функционише добро.
На бари „Тишина“ се налазе разне врсте риба, сом, шаран, штука, бабушка, деверика, лињак и други и око баре и на бари око 176 врста птица.
Начелник Одјељења за привреду Светозар Евђић истиче да је значајан дио врста птица, риба и биљака спадају у ендемске врсте тј. врсте под сталном заштитом чиме ова активност добија на још већем значају.

Светлана Павловић, дипл. журналиста