Претрага

Одржана шеста котлићијада на Јекића језерима

На Јекића језерима код Обудовца, одржана је Котлићијада „Обудовац 2017“ на којој је учествовало више од 20 екипа са подручја Посавине и околних општина, а организатор је Еколошко удружење „Екоб“ из Обудовца у сарадњи са Туристичком организацијом Шамац под покровитељством општине Шамац и Министарства трговине и туризма.

Котлићијаду на Јекића језерима отворила је у име начелника општине начелница Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне послове Ведрана Михаљчић, а поред представника кабинета начелника, бројних гостију и грађана присуствовали су министри у Влади РС Предраг Глухаковић и Петар Ђокић.
Министар трговине и туризма у Влади РС Предраг Глухаковић истиче да је ово врло значајна манифестација за локалну заједницу Шамац.

„Ми из Владе РС и Министарства трговине и туризма заједно са Туристичком организацијом (ТО) Шамац и општином бићемо и даље покровитељи ове манифестације. Треба још неколико правних и имовинских ствари регулисати да ово постане бисер Посавине. Сигуран сам да ова језера могу да допринесу развоју туризма, а тако сигурно и привредних активности на овом подручју. Сви заједно треба да подржимо настојање да ова манифестација превазиђе своје могућности и од ње направимо једну међународну котлићијаду“ – каже Глухаковић.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић истиче да се у Влади РС труде да дају подршку оваквим манифестацијама које промовишу најбољу традицију Посавине и народа овога краја.

„Село Обудовцац можемо ставити на сам врх у РС када је у питању  степен развијености вредноће људи. Све што су створили, сами су створили. И  поред тога што раде на развоју својих домаћинстава и свога насеља, на аутентичан начин његују традицију, обичаје, културу, стваралаштво свога краја, они његују дух нашег идентитета кога поред свега обиљежава вјера  и историја на који је овај крај поносан“ - каже Ђокић.

Ђокић подсјећа да је ова манифестација од великог значаја, те да све што је овдје урађено и што се ради изазива интерес и пажњу на чему им је честитао.

Представник Еколошког Удружења „Екоб“ Велимир Андрић каже да котлићијада постаје традиционална, јер се одржава шести пут, а нема такмичарски карактер.

„Манифестација је ревијалног карактера у коме окупља удружење, грађана и све заљубљенике природе у коме желимо да представимо сам овај простор, једну туристичку дестинацију и једном ријечју напор људи који су претходних година радили да би ово данас имало овакав изглед. Манифестација је  на вишем нивоу са многобројним екипама, доста посјетилаца и вјерујемо да ће у наредном периоду бити још бројнија и на још организованијем нивоу“ – каже Андрић.

Директорица Туристичке организације Шамац (ТО) Јасна Маринковић истиче да се ТО Шамац ове године активније укључила у организацију, те желе да се у будућности све манифестације које се дешавају у августу ставе под један заједнички именитељ „Шамачко љето“ како би свим посјетиоцима омогућили да се упознају са потенцијалима и ресурсима наше општине Шамац.

„Желимо да представимо наше природне љепоте, традицију, културно историјско наслеђе и гастро богатство, а манифестације овог типа су идеалне за овакво представљање. Надамо се да ћемо у будћности успјети у нашим циљевима уз подршку општине и Министартва трговине и туризма“ - каже Маринковићева.

На „Котлићијади“, поред осталих, били су и произвођачи меда, а чланице Удружења жена „Баткуша“, представиле су експонате рађене у декупажу, жене из „Брвника“ представиле су своје специјалитете од тијеста, а сви остали правили су роштиље, котлиће и заједнички се дружили.

На шестој  традиционалној манифестацији подијељене су и захвалнице екипама које су данас присутне на Јекића Језерима.

Светлана Павловић, дипл. журналиста