Претрага

Обнова Кеја и приобалног дијела ријека Босне и Саве

У Шамцу су почеле активности на обнови и уређењу кеја које су наставак започетих активнсти прије пар мјесеци на уређењу града и приобалног подручја.


Главни иницијатор и носилац активности  је општина Шамац заједно са Кајак кану рафтинг клубом „Ушће“.


Према ријечима начелника општине Ђорђа Милићевића наредних дана је планирано обновити и очистити комплетан прилаз ширег подручја кеја на ријеци Сави, те платоа.


„Стратегијом локалног економског развоја предвиђено је отварање града ка обалама ријека Саве и Босне. Сматрам  ово једним  од значајнијих пројеката који ће се реализовати у наредном периоду“ – каже Милићевић.


Он је додао да се обнови и уређењу кеја, поред општине Шамац као иницијатора  придружио велики број привредника и невладиних организација истичући посебно предузећа „Ушће Босне“ и „Сигма Комерц“ који су већ један дио радова започели, те очекује  да се ти радови наредне седмице заврше.


„Новом општинском менаџменту је циљ да имамо уређенији град и отворимо ка обалама ријека Босне и Саве“ – наглашава Милићевић.


Начелник Одјељења за привреду Светозар Евђић подсјетио је да су у току активности уређења Ушћа и кеја, два одвојена пројекта, али са намјером Општинске управе, НВО, привредника да отворе и очисте град према двије ријеке како би грађани и туристи који дођу могли уживати  у благодетима двије ријеке.


Предсједник УО  Кајак кану рафтинг клуба „Ушће“ Перо Ђукић каже да су се окупили на кеју да среде кеј у волонтерској акцији оперу прилазни пут према кеју, покосе тримерима траву и коров, грмље, а крајњи циљ је уређен кеј.


Испред Црвеог крста Александар Панић каже да су се придружили акцији са волонтерима да уреде и очисте драгуљ Шамца, кеј.


„Црвени крст се укључио у логистичкој и волонтерској подршци, а обезбиједили смо освјежење и алат да би ову акцију олакшали“ – каже Панић.

 

Светлана Павловић, дипл. журналиста