Претрага

Радници „Бадера“ Д.О.О. поново у штрајку

Радници предузећа за производњу металних конструкција „Бадер“ доо у Шамцу, њих 40 су дошли на посао и нашли закључана врата, власника нема, а они су након тога дошли у Општинску управу код начелника општине на разговор.

Након састанка са предсједником синдиката „Бадера“ доо и још два радника начелник Ђорђе Милићевић је изјавио новинарима да са радницима имају сталну комуникацију, те да у „Бадеру“ постоји озбиљан проблем.


„Преко 15 мјесеци радницима је неповезан радни стаж, неисплаћени порези и доприноси, више од три мјесеца неисплаћене плате. Радници који су били код мене на разговору рекли су ми да им се плате исплаћују на руке. Они су забринути са аспекта своје будућности и радних мјеста које имају тамо“ – каже Милићевић.
Милићевић подсјећа да Општинска управа поред комуникације са радницима чини све да успостави комуникацију са власником „Бадера“ Бернардом Шнајдером.

Милићевић истиче да постоје дуговања „Бадера“ и према општинској управи по основу закупа земљишта и закупа хале, али је са аспекта Општинске управе најбитније да се првенствено измире обавезе према радницима.


„У комуникацији смо са инспекцијом рада, пореском управом, Одјељењем за привреду, а циљ је да помогнемо радницима да остваре своја права што је предуслов за нормално функционисање производње“ - каже Милићевић додајући да је општинска управа на располагању радницима да заједнички рјешавају проблем.

Он подсјећа да су прије мјесец дана на састанку са власником договорили да се ипслати једна плата што је учињено, али у међувремену створене су додатне обавезе које се не исплаћују.

„Ми ћемо данас поново писмено упутити једно саопштење власнику „Бадера“ у којем тражимо хитно састанак за рјешавање новонасталих проблема како би ријешили стање које је постало неиздрживо“ – каже Милићевић.

Предсједник синдиката „Бадера“ доо Марко Поповић истиче да проблеме имају већ пола године са власником, радници су огорчени, посла има, али им се не плаћа ништа.

Светлана Павловић, дипл. журналиста