Претрага

18. сусрет повратника

У повратничкој мјесној заједници Горњи Хасић код Шамца у дому културе данас је одржан „18. сусрет повратника“ којем су поред осталих присуствовали потпредсједник РС из реда хрватског народа Јосип Јерковић и Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш.

Потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Јосип Јерковић који редовно присуствује сусрету повратника каже да је долазио у Ново Село са министром Чордашем када никога није било, а данас постоји изграђен и дом културе, има повратника, те овакви сусрети доприносе добром повратку.


Он каже да се начелници у цијелој Републици Српској и у Посавини срећни када се куће обнављају повратницима без обзира на националност.
„Н
ајвећи проблем је недостатак донатора. Ако се чека на Министарство за избјеглице и расељена лица Владе РС, Федерално министарство и државно министарство за људска права и избјеглице да они обнове све ове куће проћи ће много година“ – каже Јерковић.


Он додаје да се ради о великом броју повратничких кућа, ако се не укључе међународни донатори и европске земље то се неће никада завршити, те да имају прeко 5.000 захтјева повратника који се желе вратити на просторе РС.

Он је позвао међународне донаторе да се укључе и помогну.


„Саудијски кредит ће заједно отплаћивати и Рeпублика Српска и ФБиХ, односно преко вијећа министара БиХ, али чињеница је да су постигли договор да се узме кредит како би се помогло свим људима који се желе вратити на своја огњишта“ – наглашава Јерковић.

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш каже да је њихово да обнове куће повратницима, те да свако има право на обнову, а њихова је одлука након 20 година да ли ће остати тамо гдје данас живе, или се враћати се на мјесто гдје су живјели“ – каже Чордаш.


Чордаш додаје да ових дана планирају да раде двије куће у Шамцу за повратнике из тзв. пројекта саудијски кредит и још неких 20 кућа које треба да се онбнове из регионалног програма повратницима на општини Шамац у овој и наредној години, а све иде преко Минисатрства које имплементира пројекте обнове на простору РС.


Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић каже да 18. сусрет повратника говори да општинска управа сваке године у сарадњи са вишим нивоима власти покушава да окупи на једном мјесту све оне људе којих се тиче повратак.

„У сарадњи са Владом РС и са вишим нивоима власти тражимо начине да видимо шта ми то сви заједно можемо учинити у правцу да ове и наредних година повратак буде већи. Општина је и протекле године обезбјеђивала у буџету дио средстава за потребе повратника. Оно што је генерално проблем не само на овом подручју, него и у цијелој БиХ је чињеница да нисмо задовољни бројем повратака у БиХ, поготову на подручје општине Шамац“ – каже Милићевић.


Он додаје да разлог треба тражити у чињеници да они који се враћајају траже једну врсту одрживог повратка, а капацитети општине су ограничени.

Општина Шамац ће и ове и наредних година помагати када је ријеч о обнови и повратку. Почели смо да у одређеним повратничким мјесним заједницама разговарамо на који начин можемо помоћи у инфраструктурном уређењу тих мјесних заједница. Када је ријеч о крупном проблему, повећању броја оних који се враћају, то је проблем који је много виши и који сама општина не може ријешити“ – каже Милићевић.


Он је додао да се то мора рјешавати са Владом РС, са Министарством за избјеглице и расељена лица РС, са Фондом за повратак БиХ, Министарством за избјегла и расељена лица у Савјету министара БиХ.
„За
озбиљан повратак је потребан одржив повратак, за одржив повратак потребна су нова радна мјеста и с тим у вези ја као начелник спреман сам да сарађујем са вишим нивоима власти да би било боље у наредном периоду“ – каже Милићевић.
Замјеник начелника општине Ђуро Ивановић сматра да би све ствари требале кренути испочетка када су у питању повратници, јер је много тога
пропуштено.


„Повратак је све тањи, а када је у питању обнова стамбених јединица то нам је најболнија тачка. Инфраструктурно смо ми преко наших разних спонзора и добрих институција успјели санирати, али када је у питању одрживи повратак и обнова стамбених јединица ту је стање сложено“ - каже Ивановић.

Он је додао да очекују значајнији подстицај, те ће све анимирати са виших инстанци и мисли да само они могу помоћи да се ова ситуација ријеши.

Светлана Павловић, дипл. журналиста