Претрага

Имплементирано шест пројеката у оквиру „Јачања локалне демократије IV – LOD IV“

У Шамцу је презентовано шест пројекта организација цивилног друштва финансираних у оквиру пројекта „Јачање локалне демократије IV – LOD IV.

Од 2014. до 2016. године на шамачком подручју је имплементирано шест пројеката у износу од 210.000 КМ.

Пројекат је финансирала EU из средстава Инструмената за претприступну помоћ (IPA), а провео Развојни програм UN с циљем да допринесе демократској стабилизацији, помирењу и даљем развоју БиХ кроз подршку одабраним општинама у успостављању.


На шамачком подручју је имплементирано шест пројеката у посљедњих годину и по дана у износу од 210.000 КМ. Ради се о пројектимаРеконструкција и изградња помоћног стадиона“ – ФКБорац, „Унапређење производње сектора мљекарства на простору Шамца- Удружења произвођача млијека, „Социјална укљученост руралног становништва кроз музику и плес – КУД „Посавина“, „Школа веслања у кајаку на мирним водама“ - Кајак кану рафтинг клуб „Ушће“, „Функционалан дневни центар“ – Удружење жена „Дервента“ и „Развојем корпарства до самозапослења“ – Удружење „Дон“.
Руководилац пројекта развојног тима UN Самир Амерефендић каже да је задовољан сарадњом са општином Шамац и невладиним организацијама које су се укључиле у развојне пројекте које су се тицали развоја локалне заједнице, а исто заједно са општином дјеловале у циљу јачања односа између цивилног друштва и општинске администрације.


Он је најавио нови пројекат који ће бити отворен за све општине у БиХ за сарадњу са UNDP које ће финансирати EU, а чији ће се модели имплементирати и понудити свим земљама западног Балкана.

„Ради се о методолошком приступу путем јасних критерија. Организације цивилног друштва треба да се јаве на јавне позиве, односно да спроводе Стратегије општина. Њихови пројекти треба да буду везани за развојне приоритете цијеле локалне заједнице- каже Амерефендић.

Начелник општине Шамац Саво Минић захвалио се свима који су радили на пројекту и истакао да пројекат осим финансијске помоћи има и едукативни карактер.


„Општина Шамац је својевремено ушла у пројекат Јачања демократије због немогућности поштовања одређених критерија. Након поплава Шамац је ушао у пројекат и сви пројекти који су рађен представљали су једну надградњу првенствено санације штете, а након тога на основу наших разговора схватили да све оно што је добро за развој невладиних опрганизација је реализација одређених пројеката – каже Минић.

Он је подсјетио да је општина Шамац поштујући све критерије, донијела Одлуку. И за невладин сектор предвидјела на годишњем нивоу 150.000 КМ.

„За сада смо од невладиног сектора прихватили два пројекта – каже Минић.

Предсједник управе ФКБорац“ Предраг Маринковић захвалио Развојном програму UN и средствима EU која су донирана за санацију штете на фудбалском терену ФК „Борац“ након поплава.


„Ми смо имали недавно отварање стадиона у који је уложено преко милион КМ, међутим средства која су дошла путем Развојног програма UN су пва средства од 55.000 КМ. Ми сматрамо да је то била једна иницијална каписла за прве радове који су урађени након поплаве- каже Маринковић.

Он подсјећа да су након тога слиједила и сва остала средства, а овај је био конкретно за помоћни фудбалски терен.

Према Маринковићевим ријечима на стадиону ФК Борац је сада предиван амбијент и што је најважније окупља око 150 дјеце.

„Након свега што је урађено на стадиону имамо додатно интересовање, све се више повећава број селекција и више дјеце. Здрав и добар амбијент, много дјеце која тренирају, то је оно што ми желимо да финансирамо – каже Маринковић.

Светлана Павловић, дипл. журналиста